En kuulu mihinkään varsinaiseen uskonnolliseen yhteisöön tällä hetkellä. Olen kuitenkin maksanut Taivaannaulan jäsenmaksun. Yhdistyksen sivut löytyvät osoitteesta http://www.taivaannaula.org/ , tosin olettaisin että järjestö on useimmalle pakanuudesta kiinnostuneelle jo tuttu.

Uusimmassa kokouksessaan Taivaannaula on tuonut esille ihan hyviä pointteja, joita itsekin pystyn kannattamaan. Kyseessä on kansanperinnettä ylläpitävä järjestö, joka ottaa huomioon myös perinteen henkisen ulottuvuuden. Varsinainen uskonnollinen järjestö se ei ole.

Perinteinen suomalainen kulttuuri on ollut ennen kaikkea maatalouskulttuuria, johon ei kaupungissa syntyneellä ja kasvaneella ole kovin vahvaa kosketusta. Tässä joululomalla on tullut kerrattua hieman Suomen historiaa, ja elinkeinot menevät jotenkin tiivistetysti näin: kivikauden ensimmäiset ihmiset, ne jotka tulivat jääkauden jälkeen, olivat kalastajia ja metsästäjä-keräilijöitä (kalastuksella oli etenkin aluksi huomattava osa, koska Suomi oli melkein yhtä isoa lätäkköä ennen kuin vesi laski ja maa kohosi nykyiseen muotoon). Siinä 2000 eKr. alettiin kunnolla siirtyä maanviljelykseen, ja Suomi on ollut siitä lähtien maatalousyhteiskunta aina 1900-luvulle saakka. 

Pakanallinen uskonnollisuus on tämänpuoleisuudessaan sidottua materiaalisiin olosuhteisiin, ja niin vanhan suomenuskon siirtäminen nykypäivään ei sellaisenaan ole mahdollista, ellei satu olemaan maanviljelijä. On katsottu, että metsästykseen perustuvan yhteiskunnan shamanistinen uskonto erosi monilta osin siitä joka perustui maanviljelykseen, ja kaupungissa harjoitettu pakanallisuuskin on väkisin oma lukunsa. Luonnon (merkityksessä metsä) ei välttämättä edes tarvitsisi olla merkittävä osa kaupunkipakanuutta.

On hyvä, että jokin järjestö lähestyy perinnettä mahdollisimman objektiiviselta kannalta. Siitä on iloa meille "uuspakanoille" mutta monille muillekin. Itse tuen mieluummin järjestöä, joka elvyttää vanhoja uskonnollisia perinteitä sellaisenaan, kuin valitsen nykyisistä uuspakanallisista järjestöistä, jotka tuntuisivat olevan keskittyneempiä kaikenlaiseen noituuteen ja magiaan kuin mitä itse olen.